|  | 

Ιστορία

Ο Πασίφιλος, το μικρό γουρουνάκι της Έδεσσας

Το 1968 στη διάρκεια αρχαιολογικής ανασκαφής βρέθηκε μια επιτύμβια στήλη ενσωματωμένη στα τείχη της Έδεσσας. Είναι σίγουρο ότι αυτή ήταν μια δεύτερη χρήση της στήλης, καθώς αρχικά θα πρέπει να βρισκόταν επάνω σε κάποιον τάφο. Η στήλη φιλοτεχνήθηκε τον 2ο ή τον 3ο μ.Χ. αι. και απεικονίζει μια τετράτροχη άμαξα με τον αμαξηλάτη που τη σέρνουν τέσσερα μουλάρια, ενώ ένα μικρό γουρουνάκι εμφανίζεται να βαδίζει μπροστά από τα μουλάρια κι ένα άλλο ξαπλωμένο κάτω από την άμαξα.

Το περιεχόμενό της προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και δημοσιεύτηκαν διάφορες θεωρίες σχετικά με την ιστορία που μνημόνευε. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι ο πρωταγωνιστής δεν ήταν  ένα γουρουνάκι, άλλα ένας δούλος που το όνομά του παρέπεμπε σε «χοίρο» και έτσι το γουρουνάκι δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σύμβολο για έναν άνθρωπο. Άλλοι ερευνητές θεώρησαν την ιστορία φανταστική και την επιτύμβια στήλη μια φάρσα από την αρχαιότητα. Όμως, η πιο δημοφιλής θεωρία μέχρι σήμερα, είναι ότι η στήλη καταγράφει ένα πραγματικό συμβάν, με πρωταγωνιστή ένα γουρουνάκι που προσφέρθηκε ως δώρο και ξεκίνησε με τον κύριό του την πορεία κατά μήκος της Εγνατίας οδού από τη Δαλματία προς την Έδεσσα για να συμμετάσχει σε διονυσιακή γιορτή. Σε μια κατηφόρα κοντά στην Έδεσσα, ο κύριός του φαίνεται ότι έχασε τον έλεγχο της άμαξας, με αποτέλεσμα το γουρουνάκι που προπορευόταν να βρεθεί κάτω από τους τροχούς της και να σκοτωθεί. Ο κύριός του το έθαψε και έβαλε στον τάφο του επιτύμβια στήλη, στην οποία το ίδιο το γουρουνάκι διηγείται την τραγική του ιστορία ως εξής:

αρχαία ελληνικά νέα ελληνικά
«χοῖρος ὁ πᾶσι φίλος, τετράπους νέος, ἐνθάδε κεῖμαι Δαλματίης δάπεδον προλιπὼν δῶρον προσενεχθείς καὶ Δυρράχιν δὲ ἐπάτησα Ἀπολλωνίαν τε ποθήσας καὶ πᾶσαν γαίην διέβην ποσὶ μοῦνος ἄλιπτος νῦν δὲ τροχοῖο βίῃ τὸ φάος προλέλοιπα Ἠμαθίην δὲ ποθῶν κατιδεῖν φαλλοῖο δὲ ἅρμα ἐνθάδε νῦν κεῖμαι τῷ θανάτῳ μηκέτ’ ὀφειλόμενος»

 

«Εγώ ο χοίρος, αγαπητός σε όλους, τετράποδος νέος, είμαι θαμμένος εδώ, έχοντας αφήσει τα χώματα της Δαλματίας όταν με δώρισαν. Πέρασα περπατώντας από το Δυρράχιο και πόθησα την Απολλωνία, και με τα πόδια μου γύρισα όλη τη γη, μόνος και ασυγκράτητος. Τώρα, όμως, από τη βία του τροχού, έχασα το φως της λαχτάρας μου να δω την Ημαθία και το άρμα της φαλλοφορίας και βρίσκομαι θαμμένος εδώ, χωρίς να έχει φτάσει η ώρα μου να πεθάνω.»

Δραστηριότητα (μικρές τάξεις δημοτικού)


Δραστηριότητες (μεγάλες τάξεις δημοτικού – γυμνάσιο)

 

 

 


 

ABOUT THE AUTHOR

Σχετικές αναρτήσεις: Αναρτήσεις

Δημιουργός και διαχειριστής του ιστότοπου αυτού είναι ο Γιάννης Κασκαμανίδης από τη Φλώρινα, που εργάζεται ως μέλος Ε.Δι.Π. στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της ίδιας πόλης.