|  | 

Ιστορία

Ένας διακεκριμένος ναζί

Ο Mark Zhitnitski (1903 – ?) γεννήθηκε στη Λευκορωσία και σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνών της Μόσχας (1925-1932). Εργάστηκε στις εκδόσεις βιβλίων στο Μινσκ μέχρι το 1936, οπότε καταδικάστηκε σε 10 χρόνια καταναγκαστικά έργα στη Σιβηρία, όπου κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ζωγράφιζε πίνακες σχετικούς με το Ολοκαύτωμα, βασισμένος σε περιγραφές και αναφορές που είχε στη διάθεσή του. Η πρώτη του γυναίκα δολοφονήθηκε στο γκέτο του Μινσκ, ενώ η κόρη του διασώθηκε καθώς βρήκε καταφύγιο σε σπίτι μη Εβραίων. Ο Mark Zhitnitski μετανάστευσε στο Ισραήλ το 1971, όπου και πέθανε.

Με τον πίνακα “A Prominent Nazi” ο Zhitnitski προσφέρει μια οπτική αναπαράσταση αυτού που ο Robert J. Lifton έχει ονομάσει “doubling”, της ανθρώπινης κατάστασης, δηλαδή, όπου ένα άτομο μπορεί να είναι ταυτόχρονα ένας αξιαγάπητος οικογενειάρχης και ένας κτηνώδης δολοφόνος, δυο διαστάσεις της προσωπικότητας του ατόμου οι οποίες, υποτίθεται, διαχωρίζονται ολότελα.

Σύρετε κάθετα τον δρομέα για να εμφανίσετε το υπόλοιπο της εικόνας.

ABOUT THE AUTHOR

Σχετικές αναρτήσεις: Αναρτήσεις

Δημιουργός και διαχειριστής του ιστότοπου αυτού είναι ο Γιάννης Κασκαμανίδης από τη Φλώρινα, που εργάζεται ως μέλος Ε.Δι.Π. στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της ίδιας πόλης.